Gör Cykling Leda till Erektil Dysfunktion?

I den här bloggen tar vi en närmare titt på frågan om erektil dysfunktion bland cyklister.

Gör Cykling Leda till Erektil Dysfunktion?

Idén om cykling som orsakar erektil dysfunktion är något som har fångats en hel del uppmärksamhet under de senaste åren – kanske främst på grund av det faktum att sportens popularitet har ökat. För en disciplin med sådana fantastiska kardiovaskulära fördelar och en låg effekt på leder och ligament i kroppen att det är frustrerande för fitness-fans att höra rapporter om forskning som visar ett samband mellan sport och något som gäller för män, erektil dysfunktion (ED). Teorin bakom cykling länk till erektil dysfunktion är baserad på den domningar och ibland smärta som känns av cyklister efter långa timmar i sadeln. Detta har lett till att vissa tror att det tryck som skapas av kontakt mellan perineum – punkt mellan pungen och anus – och sadel som är tillräckligt för att komprimera artär och viktiga nerver som leder till penis. Denna komprimering är tros vara orsaken till domningar och över tid är tänkt att orsaka en mer betydande restriktion av blodflödet till penis – så hämmande erektioner. I en Massachusetts studie fann man att risken var högst bland män som cyklade mer än tre timmar i veckan. Även om det inte är oåterkallelig, forskning fann att erektil dysfunktion är ett särskilt problem bland många och regelbundna cyklister.

Även om många av de manliga cyklister har funnit att drabbas av erektil dysfunktion, någon korrelation kunde hänföras till ålder demografiska (50+) och ett antal andra beprövade bidragande faktorer. Det bör också sättas i sitt sammanhang som en av de viktigaste orsakerna till erektil dysfunktion är brist på motion. Underlåtenhet att delta i hjärt-motion är också en viktig faktor för hjärtsjukdom, som är bland världens största mördare. Av denna anledning finns det få läkare som skulle hindra cyklister från att utöva på grund av några spekulativa och till stor del tillfälliga hot av impotens. Trycket på blodkärl och nervvävnad styrs även av vikt för den enskilde, vilket innebär att frekventa cyklister – som är av naturen benägen att bränna kalorier och det är inte troligt att vara överviktiga löper mindre risk än dem som lever ett mer stillasittande livsstil.

Vad vi vet om erektil dysfunktion är att 70% av fallen orsakas av sjukdomar som till exempel alkoholism, diabetes, åderförkalkning, njursjukdom, kärlsjukdom och neurologiska tillstånd. Även om impotens kan vara pinsamt och påverkan på självkänsla i svåra fall, det finns flera erektil dysfunktion mediciner på marknaden kunna vända den bristande blodflöde till penis – och därmed möjliggöra en fullständig och underhålla erektion.